Afgestudeerd, wat nu? Saskia Hoogervorst aan het woord

In onze rubriek ‘Afgestudeerd, wat nu?’ vragen we recent afgestudeerde kunsthistorici om hun ervaringen en adviezen met ons te delen. Hoe zijn die eerste momenten nadat je die langverwachte bul in handen hebt? Dit keer: Saskia Hoogervorst, sinds 2017 afgestudeerd kunsthistoricus, nu werkzaam bij Hendrick de Keyser en ILHIA LGBT Heritage. 

“Leuk, kunstgeschiedenis… Maar wat ga je ermee doen?” Het is een vraag die menig kunstgeschiedenisstudent vast wel eens heeft gekregen van een vriend(in), familielid of willekeurig persoon waarmee je in gesprek bent geraakt. Hoewel ik het niet altijd leuk vond om te horen, heeft die vaak terugkerende vraag me vanaf het begin van mijn studie aan het denken gezet over wat ik wilde gaan doen na mijn studie en hoe ik daar natuurlijk moest komen. Door stage te lopen bij De Nieuwe Kerk en de Hermitage Amsterdam en mij vrijwillig in te zetten bij de Utrechtse tentoonstellingen Hacking Habitat en Utrecht Down Under heb ik tijdens mijn studie allerlei ervaringen op kunnen doen en mensen leren kennen waarop ik nu nog steeds kan bouwen.

Wat ik lastig vond na mijn afstuderen was de stap naar betaald werk. Er werden veel meer stages dan betaalde banen aangeboden, en dan werd er ook nog eens veel ervaring gevraagd. Uit strategisch oogpunt ben ik daarom in de eindfase van mijn scriptie begonnen als Junior-directeur communicatie bij Museum Villa Mondriaan (aanrader!). Weer een stage, maar wel een met super veel verantwoordelijkheden én ik kon mij gaan richten op communicatie. Het bleek een goede keuze te zijn: aan het einde van mijn stage werd ik als freelancer ingehuurd als tekstschrijver. Toen ik begon met solliciteren naar een grote-mensen-baan kon ik al snel als communicatiemedewerker aan de slag bij MOA | Museum Oud Amelisweerd. Helaas ging het museum binnen een paar maanden failliet. Via via kon ik daarna aan de slag op andere plekken, zoals Slot Zuylen en IHLIA LGBT Heritage. Ik kwam er toen pas echt achter dat een netwerk naast heel leuk ook ontzettend nuttig is om te hebben!

Sindsdien ben ik op tal van plekken werkzaam geweest en heb ik eigenlijk altijd twee of drie banen naast elkaar gehad. Hoewel dit vrij hectisch kan zijn, is het ook ontzettend leuk om te zien hoe verschillende werkgevers ergens mee omgaan en hoe ervaringen bij die wisselende banen elkaar versterken. Terwijl ik mij op het moment bij IHLIA LGBT Heritage bijna activistisch bezighoud met LHBT+-erfgoed, ben ik bij Vereniging Hendrick de Keyser verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken bij twee prachtige museumhuizen. Wie had dat gedacht!

Mijn advies voor de huidige studenten zou zijn: laat al die onwetende niet-kunsthistorici maar lullen, doe naast je studie werkervaring op, laat je gezicht zien in het veld, en wees niet te star in wat je wil gaan doen. Als je ervoor open staat, zijn er ontzettend veel leuke plekken en functies om in te werken! 

Volg Saskia via:

https://www.linkedin.com/in/saskia-hoogervorst/